Category Archives: UK

Aktiviti UK

Kursus Pembinaan Modal Insan Zon Selatan (KPMIZS)

JUGRA, 9 Januari 2011 – Tanggal 7, 8, dan 9 Januari 2011 telah berlangsungnya Kursus Pembinaan Modal Insan Zon Selatan (KPMIZS) AIMS yang ke 2. Seramai 57 orang peserta dari pelbagai kolej telah menyertai program yang berlangsung di Baitun Nur, Kg. Bandaraya Bersejarah, Jugra.

Program berkonsepkan seminar dan team-building telah diserap dalam programyang berlangsung selama 3 hari tersebut. Elemen-elemen persahabatan dan percambahan ilmu adalah tema pihak AIMS kali ini bagi membentuk kerjasama dan persefahaman diantara peserta.

Pengisian pertama bertajuk Kepentingan Pendidikan dan Penyebaran Ilmu dapat memberi kesan kepada peserta yang rata-ratanya adalah pelajar. Melalui pengisian ini dapat memberi kefahaman yang lebih jelas kepada pelajar. Pengisian kedua adalah studi kes mengenai seorang budak yang telah mengecapi kejayaan dan manakala pengisian ketiga adalah bagaimana kita hendak menangkis serangan pemikiran dari musuh-musuh untuk kita memantapkan lagi jatidiri sebagai seorang muslim.

Melalui pengisian-pengisian seperti ini, diharapkan dapat memberi kesan yang mendalam kepada para peserta. Pihak AIMS berterima kasih kepada Saudara Zulkipli Said, Saudara Abdullah Sani dan IKRAM Kuala Langat atas segala sumbangan yang diberikan. Semoga dengan usaha-usaha ini dapat membantu lebih ramai pelajar muslim menemui prinsip kehidupan yang sebenar.

Berikut adalah gambar-gambar sewaktu program:

 

Para peserta khusyuk mendengar taklimat dari penganjur

Buku program yang dicetak khas untuk program kali ini

Kerjasama antara peserta adalah kunci kejayaan program

Masjid Sultan Ala'eddin dihadapan Baitun Nur

Peserta kelihatan tekun membina menara kadbod

Pengajaran melalui permainan lebih menyentuh hati

Kemanisan berprogram bersama adalah suatu yang tidak dapat dilupakan

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh

Berminat untuk menyertai program kami seterusnya?

Sila hubungi myaims@live.com

Sekian.

Dilaporkan oleh,

Team AIMS Malaysia

2 Comments

Filed under Aktiviti AIMS, AUSTRALIA/NEW ZEALAND, UK

Secebis kenangan dari K.M.B

Assalamualaikum wrm wbt,

Banyak program-program yang telah dianjurkan oleh AIMS Malaysia di K.M.B, Labohan Dagang.

Berikut adalah gambar-gambar program kami sepanjang tahun 2010!

Jumpa lagi pada tahun hadapan!

Antara program-program yang bakal dijalankan tahun depan:

– Kembara Gua Batu Maloi

– Seminar Pembinaan Modal Insan

– Riadah antara kolej

– dan banyak lagi!!!

sila hubungi myaims@live.com untuk menyertai program-program kami!

wassalam

Team AIMS Malaysia

Leave a comment

Filed under AUSTRALIA/NEW ZEALAND, UK

Catch up With Our Activities Around the Globe

UK & Republic of Ireland

Japan

Leave a comment

Filed under Aktiviti AIMS, JEPUN, UK

Renungan

Bila kita rasa kita telah tidak mampu.. fikirkan ini..

Sumber: http://muntalaq.wordpress.com

In Dakwah on November 2, 2010 at 5:29 am

Sahabat dan tabiin mengajarkan kita:
Safwan bin Amru (Gabenor di Hims-Syria) bercerita, aku telah berjumpa seorang tua yang telah jatuh keningnya menutupi kelopak matanya. Dia dalam perjalanan dari Damsyik (on the way to  Turkey  yg belum Islam time tu) berada di atas untanya. Dia ingin turut serta berperang ke sana. Safwan berkata : ‘pakcik tak payah lah, pakcik dah tua. Pakcik itu pun mengangkat kelopak matanya dengan tangannya (sebab dah terlalu tua) sambil berkata : wahai anak, Allah telah menyuruh kita berangkat dalam keadaan ringan atau berat..!
Said bin Musayyab (Seorang tabi’in besar – Menantu kepada Abu Hurairah) keluar untuk berperang, padahal matanya buta sebelah. Dikatakan kepadanya: ya Syeikh, sesugguhnya kau ni sakit. Dia mnjawab : Allah telah istanfara (menyuruh berangkat) orang-orang yang dalam keadaan ringan atau berat, kalaulah aku tidak mampu berjihad, aku nak juga pergi. At least jika akau tak boleh berperang, aku telah memperbanyakkan bilangan tentera  (sokongan dr segi bilangan- ia tetap satu saham juga) atau aku boleh membantu jaga barang.
Berangkat baik dalam keadaan ringan mahupun berat!
Dan apa neraca infiru kita??!! Continue reading

Leave a comment

Filed under JEPUN, UK